Ако не предприемем мерки за гарантиране живота на минно-енергийния комплекс до 2030-2035 година, ще предизвикаме национална катастрофа. За това алармира зам.-председателят на Комисията по енергетика в 44-то Народно събрание Таско Ерменков и настоя за държавен план и стратегия за бъдещето на комплекса Марица-изток. 

„В противен случай Европа би затворила въглищните ни централи по примера на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ - по политически причини. За съжаление, светът върви към други технологии и ние тичаме след него, без да имаме водещата роля и без да определяме правилата. Трябва да знаем какво искаме, накъде отиваме, да имаме план и стратегия, да знаем какви са ресурсите ни. Това трябва да бъде базата ни за преговори с ЕС, а не просто да казваме-не искаме да ги затваряте. Така ще се превърнем в „лошото дете на Европа“, а те просто ще ни напляскат и ще ги затворят, за съжаление“.

Ерменков присъства на среща за бъдещето на минно-енергийния комплекс Марица-изток в Стара Загора, организирана от депутати и експерти от БСП. Те бяха категорични, че дискусията няма политически характер, а е начин да се поставят проблемите и да се потърсят решения, които да са в полза на правителството и управляващите. Решението в Парламента, което приехме единодушно, е доказателство, че и опозицията може да бъде коректив, заявиха участниците в разговорите за перспективите пред българската електроенергетика.

Според Ерменков, в предлагания национален борд за бъдещето на енергетиката, трябва да бъдат поканени не само експерти и политици, а непарламентарно представени партии, браншови организации, НПО-та. По думите му е необходимо да се използва научния потенциал, за да се набележат решения, които са в полза на България. „Те трябва да покажат нашето сериозно отношение към икономиката, социалната  политика и екологията. Ако пропуснем дори едно от тях, ние няма да имаме устойчиво развитие“.


Енергийният експерт Еленко Божков припомни, че българското правителство е пропуснало сроковете за договаряне на изключения за въглищните централи, чрез дерогация до 2035 година. Сега вероятната дата според него дата е 2025 година, но при определени условия централите могат да функционират до 2030-2035 година.

Народният представител и член на Комисията по енергетика Атанас Костадинов  посочи, че новите технологии позволяват да се намерят такива решения, чрез които мините и добивът на въглища да останат като се използват по-устойчиви и по-ниско замърсяващи технологии. „Нашият сигнал към правителството е, че най-накрая трябва да има приоритети, които да се следват и да бъдат обвързани в стратегии и план за действие“.

Зелената сделка е факт, въпросът е България от коя страна ще бъде, коментира и бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. Според него  Зелената сделка е възможност за преструктуриране не само на енергетиката, но и на икономиката, промишлеността, транспорта, земеделието. „За да се случи това трябва да имаме план, а правителството бездейства и изпуска конкретни възможности, от които въглищните региони да се възползват“.

На срещата за бъдещето на комплекса "Марица-изток", организирана от депутатите от БСП и експерти, присъстваха миньори, енергетици, синдикалисти, представители на бизнеса, граждани.