От понеделник лекарите от старозагорските болници предприемат ефективни протестни действия от 8 до 9 часа. Кабинетите на джипитата и на докторите в поликлиниките ще затворят врати от 10 до 11 и следобед от 14 до 15 часа. Едночасовите ефективни действия ще продължат до 25 януари ,съобщи председателят на лекарската колегия в Стара Загора д-р Светослав Стоименов. Това решение беше прието единодушно от Общото събрание на старозагорските медици . По време на протестите няма да се издава болнична медицинска документация и ще се прекъсва плановата медицинска работа.Спешните случаи ще се обслужват както и до сега , съобщи д-р Стоименов.

На 25 януари ще се проведе среща между БЛС , организацията на специалистите по здравни грижи и Фармацевтичния съюз , на която ще обсъдим понататъшните ни действия , допълни д-р Стоименов.

Протестите са насочени срещу недостатъчното финансиране и ограничаването на достъпа на пациентите до лекарска помощ , както и срещу неподписаният за поредна година Национален Рамков договор със Здравната каса, припомни д-р Стоименов.

Междувременно, директорите на Университетските болници обявиха в декларация ,че не са съгласни с мотивите , изтъкнати от Българския лекарски съюз, за започване на ефективни протести във всички лечебни заведения на 21 януари. 

Не съм запознат с това становище на колегите , каза председателят на лекарската колегия в Стара Загора д-р Светослав Стоименов