През изминалата учебна година при пътнотранспортни произшествия в страната са загинали 22 деца. Ранени са 819.

Най-много са пострадалите деца от 15 до 17 години - 13 загинали и 240 ранени.

Като пътници в моторни превозни средства, главно в леки автомобили са загинали 14 деца и са ранени 356.

На второ място са пострадалите като пешеходци - 4 загинали и 347 ранени. Като водачи са загинали 4 непълнолетни, а 55 са ранени.

От началото на годината в Старозагорска област са регистрирани 45 тежки пътнотранспортни произшествия с участието на деца. Едно дете е загинало, а 50 са ранени. За същия период на предходната 2012 г. са били регистрирани 42 тежки катастрофи с 3 загинали и 44 ранени.



Около 100 полицейски служителя ще вземат участие в охраната на предстоящото откриване на новата учебна 2013 - 2014 година, обяви днес Пламен Момчев, началник сектор „Пътна полиция" при ОДМВР - Стара Загора. На кръстовищата с концентрация на пътни инциденти ще има заселено полицейско присъствие, подчерта още главен инспектор Момчев.

За ограничаване предпоставките за пътни злополуки с малолетни и непълнолетни през рисковия период в началото на новата учебна година в периода 16 - 30 септември 2013 г. традиционната "АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА: "ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ! ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ!".

Съвместно с Младежки общински съвет Стара Загора ще бъде проведена акция в помощ на учениците от начална степен, чиято цел е безопасно пресичане по пешеходните пътеки по пътя към училище в първите дни на новата учебна година.

На 18 септември на площада пред община Стара Загора сдружение „Отворена младеж" ще се включи в превантивната дейност на сектор „Пътна полиция" - Стара Загора, предоставяйки възможността на всички старозагорци да изпробват симулатор за измерване на реакции в рискови ситуации на пътя, алкоочила, симулиращи управление на автомобил след употребата на алкохол, както и везна показваща личното тегло при удар е неподвижен обект.