Към момента Тракийският университет заема позиция 4700 в класацията на осемте хиляди наблюдавани университети в света. Това съобщи ректорът на университета проф. Иван Станков. Той поясни, че след създаването на Стопанския факултет старозагорската Алма матер е изкачила 2 хиляди места в престижната класация.

През 2010 Тракийският университет отбелязва 15-годишнина от създаването си. Тържествата ще започнат на 20 май.

„Празникът ще стартира с избор на студентско самоуправление.Това е наша традиция - всяка година избираме ректор и ректорско ръководство за един ден", каза проф. Станков.

На 20 май в Студентски град ще бъде открит Музеят на коня. В него ще бъде представена част от царската колекция от каляски от времето на Фердинанд и Борис. Разполагаме с 4 каляски от царския впряг, както и с подаръци от Султана и наши държавни глави по царско време", информира проф. Станков.



Акцент в програмата по отбелязване на годишнината е и научна конференция, която ще се проведе на 21 май в аулата на Медицинския факултет. Тя ще бъде открита от директора на Дирекция „Наука" към Министерството на образованието и науката Албена Вуцова, която ще изнесе пленарния доклад.

„Преди 15 години на територията на четири областни града се обединиха всички висши училища и колежи. Така беше създаден един сериозен университет, който е пример за подражание", каза проф. Иван Станков.