Едни от най-обичаните български актьори присъстваха на откриването на изложба от акварели, нарисувани от непрежалимата Катя Паскалева, като част от съпътстващата програма на кинофестивала „Златната липа" в Стара Загора. Като знак, че продължават да я носят в сърцата си, край портрета на голямата актриса се снимаха Иван Ласкин и съпругата му Александра Сърчаджиева, Симеон Лютаков, Мария Статулова, Илка Зафирова и Деси Моралес. Защото макар и само образ, Катя Паскалева остава една от нас, обясниха те.

„Ако за някой в България може да се каже, че е звезда, то това е Катя Паскалева", каза при откриването на изложбата Мария Статулова.
„Тя е най-естествения човек, когото познавам - човек, който не познава грам суета".

Мария Статулова е имала възможността да играе с Катя Паскалева само в една постановка, но още помни невероятното и присъствие на сцената.

„Катя Паскалева дойде във ВИТИЗ един курс след мене, но когато я видях, веднага разбрах, че нещо необикновено се е появило в Академията", разказа Илка Зафирова. 


Винаги, когато си помисля за Катя Паскалева, пред очите ми изплува нейната усмивка, допълни тя.

15-те акварела разкриват другата страна на артистичната душа на Катя Паскалева. Тя оставя и една книга, която е публикувана след смъртта и. Без да е учила живопис, рисунките на голямата актриса впечатляват с изящна техника и майсторство, каквото рядко може да се постигне с акварел. Изложбата е предоставена от фондация „Катя Паскалева и Иван Росенов" и ще остане на разположение на посетителите до края на фестивалните дни.