По заповед на кмета на София Бойко Борисов от вторник започват аварийни ремонти на улиците, по които се движи масовият градски транспорт, съобщиха от пресслужбата на Столична община. Заповедта е във връзка с появилите се нарушения на пътната настилка, вследствие на резките температурни промени. Ремонтите ще се извършват без да се спира автомобилното движение. Утре започва и авариен ремонт на бул. „Цар Борис ІІІ”, в участъка от Околовръстния път до спирка „Шипка”.

Столичната община разработи оперативен план за действие при превишаване нормите на замърсяване на атмосферния въздух. Планът има за цел да ограничи и предотврати опасностите за населението в случай на прекомерно замърсяване на въздуха.

Сред мерките, предвидени в плана са отмяна на часовете по физическо на открито, препоръка да се стои в затворени помещения при плътно затворени и уплътнени прозорци, да се избягват физическите дейности на открито по обед или следобед. Сред предлаганите мерки е избягването на дейности, "които произвеждат дразнещи носа, очите и белите дробове вещества като готвене, чистене и др. подобни".

Общината препоръчва хората със сърдечни заболявания да избягват физически натоварвания на открито. Конкретни лечебни препарати за лечение на белодробни и сърдечно-съдови заболявания, свързани със замърсяване на въздуха не съществуват, пише в общинския документ. 

Да не се пуши, да се избягва престоя в помещения, определени за пушене и да се избягва избягва престоя в райони с интензивен автомобилен транспорт, както и престоя в помещения с допълнителна експозиция на аерозоли, прах и други дразнещи вещества, препоръчват от общината.