Променят движението и маршрута на градския транспорт в редица квартали на София. Столичният общински съвет ще разгледа на предстоящото си заседание в четвъртък, предложение за промени в редица линии от обществения транспорт на столицата.

От общинския съвет съобщават, че предложението е за подобряване на транспортното обслужване и свързване на кварталите „Обеля", „Надежда", „Иван Вазов", „Манастирски ливади”, „Борово", „Гоце Делчев”, „Красно село", „Стрелбище“ с осигуряване на лесен и удобен достъп до административната част на центъра и метрото при пл. „Св. Неделя” и Лъвов мост.

Общинските съветници ще гласуват и промени в градския транспорт, обслужващ кварталите „Младост“, „Симеоново“ и „Драгалевци“.

Идеята на промените е устойчиво намаляване на задръстванията в града и понижаване на вредните емисии, подобряване мобилността на софиянци от и до работните им места, както и повече възможности за развитие на туризма, съобщение на общинския съвет.


Една от основните политики на Столична община е да осигури регулярен и надежден транспорт чрез създаване на оптимални връзки и висока координация между различните видове градски транспорт, гарантираща сигурност, скорост и комфорт по време на пътуване, съобщават още от гладския парламент. Предложението е на ресорния зам.-кмет Кристиян Кръстев и общинските съветници Карлос Контрера и Зафир Зарков

Ето и всички промени, които ще влязат в сила след окончателното одобрение от СОС:

Разкриване на нова автобусна линия № 68: от спирка ..Зоопарка", ул. ..Сребърна“, бул. ..Черни връх", кв. Драгалевци", кв. „Симеоново" до крайна спирка за автобусна линия № 67 при ул. ..Витошки езера"), двупосочно.

1.2. Внедряване на разписания, осигуряващи:

- режим на работа - делничен ден:
- интервал на движение - 30 минути:
- синхронизиране движението в общия участък с автобусна линия № 98 и
осигуряване интервал на движение от 15/16 мин. целодневно.

1.3. Нова организация на движение за крайна спирка на автобусни линии № 67 и № 68 в кв. Симеоново" (разположена на бул. ..Симеоновско шосе" при ул. „Витошки езера").

2. Внедряване на нови разписания за линия № 98
2.1. Делничен ден:
- синхронизиране движението с линия № 69 в участъка с посока от село Железница до с. Бистрица, където е възможно:
- синхронизиране движението с линия № 68 в участъка с посока от кв. „Симеоново" до Зоопарка.
2.2. Предпразник/празник:
- интервал на движение от 20/21 минути, при досегашни 27/28:
- брой обслужващи автобуси - 5 коли, при досегашни 4 коли през деня.

3. Внедряване на синхронизирани разписания за линии № 68 (спирка „Зоопарка" - кв. „Симеоново") и № 98 (си. Зоопарка - с. Железница) с автобусна линия № 64 (си. „Зоопарка" - Център по хигиена) с осигурени интервали на движение в обшият им участък:
3.1. С посока от МС „Витоша" до кв. „Драгалевци”, съответно:
3.1.1. Делничен ден - от 8 минути.
.3.1.2. Предпразник/празник- 11 мин.
3.2. Между кв. „Драгалевци" и кв. „Симеоново”:
3.2.1. Делничен ден - от 15 минути, при досегашни 18-22.
3.2.2. Предпразник/празник - от 20/21 мин. при досегашни 27/28.

4. Внедряване на ускорени разписания за автобусни линии № 69 (НСБАЛ по онкология - м. Царева махала) и № 70 (НСБАЛ по онкология - с. Плана) при запазени експлоатационни показатели и подобрен интервал на движение с постигнато ускорение до 6 минути в предпразник/празник за линии № 69 и №70.

5. По линии № 68 и № 98 да се движат автобуси с действащи рампи за обслужване на хора в неравностойно положение и оборудвани с климатик.

6. Обединяване на автобусни линии № 113 (ж.к. ..Младост 1" - с. Бистрица) под № 314 с промени в трасето в
ж.к. ..Младост” и съответните маршрутните разписания:
6.1. Нов маршрут: от с. Бистрица по досегашния маршрут на линия № 314 до МС Бизнес парк” (на ул. ..Д-р Атанас Москов”). надясно но ул. ..Самара“, наляво по ул. Филип Аврамов” до МС ..Александър Малинов“ (на бул. .Ал. Малинов“) и по маршрута си до обръщателно колело ж.к. Младост 1”. двупосочно.
6.2. Предпразник/празник: интервали на движение - 20 мин., при досегашните 25/26.

Трамвайна линия № 7: Запазва се маршрута на трамвайна линия № 7 от ж.к. „Манастирски ливади" до метростанция, Хан Кубрат" с преминаване през бул. „Христо Ботев".

Създава се нова трамвайна линия № 27 с маршрут: трамваите да се движат по маршрута на трамвайна линия № 7 от ж.к. „Манастирски ливади" до площад „Македония", надясно по ул. „Алабин", наляво по бул. „Витоша", направо по бул. „Кн. Мария Луиза" до надлез „Надежда".

Трамвайна линия № 1: След приключване на ремонтните дейности с цел подобряване на обслужването и създаването на нови транспортни връзки на жителите от ж.к. Иван Вазов" да се промени маршрута на линията както следва: от ж.к. Иван Вазов“ до площад „Македония“, надясно по ул. „Алабин”, наляво по бул. ..Витоша“, направо по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до Централна автогара с преминаване еднопосочно по ул. „Струга“ и обратно по маршрута си. Запазват се интервалите на движение и броя обслужващи коли на линията.

Трамвайна линия № 6: Като единствена в момента транспортна връзка на жителите в ж.к. „Иван Вазов“ с централна градска част и важна функция в кварталите „Обеля" и „Надежда“, да се внедри разписание за линия № 6 през деня с интервали на движение от 14/15 минути, при досегашни 20.