На предпоследното си заседание в четвъртък Столичният общински съвет прие план-схема на местността Борисовата градина, според който всички преместваеми обекти, рекламни и информационни елементи трябва да бъдат премахнати до два месеца от влизането в сила на схемата. От общо 48 съветници в залата, „за” гласуваха 32-ма, „против” бяха осем, а „въздържали се” - седем. Вносител на доклада в СОС е главният архитект на София Петър Диков.

Значителна част от обектите на територията на Борисовата градина, които трябва да бъдат премахнати, се намират в началото на парка при Орлов мост, езерото „Ариана”, основните алеи към стадион „Васил Левски”, както и зоната, която включва детските площадки, според доклада. На базата на приетата план-схема предстои да се разработи подробен устройствен план (ПУП) на района от Орлов Мост до Ловния парк, посочи при дебатите преди гласуването Диков.

По думите му, когато ПУП влезе в сила, приетата сега план-схема ще се обезсили, тоест тя няма траен статут. Според Диков преместваемите обекти, които ще искат да упражняват дейност в Борисовата градина, ще трябва да се явят на конкурс или на търг и затова не трябва да има никакво съмнение. Голяма част от тези обекти се ползват от 10-20 години, а търговците ги смятат за техни. Диков посочи, че при него са постъпвали жалби от такива търговци, които го обвиняват, че той им е отнемал „техните места”.

Борбата с преместваемите обекти е тежка и може да стане единствено чрез въвеждането на правила, заяви Петър Диков. Той е на мнение, че липсата на ясно установена схема на такива обекти води до съдебни дела, при които Столичната община харчи ресурси, а накрая резултатът невинаги е в нейна полза. План-схемата е начинът, по който „панаирът от пуканки, палачинки, балони и кюфтета в Борисовата градина може да бъде премахнат”. Диков предвижда да има редица съдебни дела, които ще оспорват заповедите за премахване на този вид обекти. С наличието на приетата план-схема обаче съдът няма да има основание да приеме жалбите на търговците, посочи архитектът.



Според него в срок от шест до осем месеца преместваемите обекти ще могат да бъдат премахнати.

Ангел Джамбазки от ВМРО посочи в дебатите, че никой не иска Борисовата градина да бъде градска тоалетна, панаир или да има незаконни постройки, отбелязва БТА. Той обаче изрази притеснение, че ще бъдат премахнати малките обекти, които нямат влияние в структурите на общината, за сметка на големите, в които по думите на Джамбазки не влизат обикновените хора. Той поиска всички обекти в парка да бъдат третирани еднакво.