Кметът на София Йорданка Фандъкова отстрани временно от длъжност кмета на район "Слатина" Антоанета Апостолова заради редица нарушения. Временно изпълняващ длъжността кмет на "Слатина" ще бъде заместник-кметът Наталия Стоянова. Това съобщи пред журналисти Фандъкова, която провери ремонта на парк "Студентски", съобщава БТА.

Фандъкова припомни, че е получила няколко сигнала срещу кмета на "Слатина" и е възложила проверка на звената за вътрешен контрол и за вътрешен одит. По думите на Фандъкова най-сериозното нарушение е, че фирми на роднини на общински служители, включително на заместник-кметове и на кмета печелят обществени поръчки за ремонти и строителство. Не се е потвърдил сигналът, че фирма на сина на кмета на района печели обществени поръчки, посочи Фанъдъкова.

Има обаче ясна информация, че едноличната фирма на бащата на заместник-кмета на "Слатина" Станка Методиева е спечелила общо шест обществени поръчки на различна стойност за ремонти на детски градини и училища. Методиева е отстранена от длъжност, съобщи Фандъкова.

Тя информира, че според докладите в район "Слатина" са превишени парите за представителни разходи. Всеки районен кмет има право годишно на 480 лв. за представителни разходи. За 2012 г. обаче вместо тази сума, в района за целта са похарчени 1020 лв. За 2013 г. няма подобни нарушения, до момента за представителни разходи са изразходвани 320 лв., съобщи Фандъкова.



Тя е поискала от звеното за вътрешен одит проверка за изплащаните допълнителни възнаграждения, според която неправомерно са раздадени три пъти допълнителни възнаграждения. Столичният кмет е изпратил и двата доклада до градската прокуратура. Фандъкова каза, че кметът на "Слатина" оспорва някои от констатациите и документите и е подала сигнал до полицията срещу главния счетоводител на района за фалшифициране на документи.