Кметът на столичния район „Слатина е временно отстранен от длъжност
Кметът на столичния район „Слатина е временно отстранен от длъжност / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Кметът на София Йорданка Фандъкова отстрани временно от длъжност кмета на район "Слатина" Антоанета Апостолова заради редица нарушения. Временно изпълняващ длъжността кмет на "Слатина" ще бъде заместник-кметът Наталия Стоянова. Това съобщи пред журналисти Фандъкова, която провери ремонта на парк "Студентски", съобщава БТА.

Фандъкова припомни, че е получила няколко сигнала срещу кмета на "Слатина" и е възложила проверка на звената за вътрешен контрол и за вътрешен одит. По думите на Фандъкова най-сериозното нарушение е, че фирми на роднини на общински служители, включително на заместник-кметове и на кмета печелят обществени поръчки за ремонти и строителство. Не се е потвърдил сигналът, че фирма на сина на кмета на района печели обществени поръчки, посочи Фанъдъкова.

Има обаче ясна информация, че едноличната фирма на бащата на заместник-кмета на "Слатина" Станка Методиева е спечелила общо шест обществени поръчки на различна стойност за ремонти на детски градини и училища. Методиева е отстранена от длъжност, съобщи Фандъкова.

Тя информира, че според докладите в район "Слатина" са превишени парите за представителни разходи. Всеки районен кмет има право годишно на 480 лв. за представителни разходи. За 2012 г. обаче вместо тази сума, в района за целта са похарчени 1020 лв. За 2013 г. няма подобни нарушения, до момента за представителни разходи са изразходвани 320 лв., съобщи Фандъкова.

Тя е поискала от звеното за вътрешен одит проверка за изплащаните допълнителни възнаграждения, според която неправомерно са раздадени три пъти допълнителни възнаграждения. Столичният кмет е изпратил и двата доклада до градската прокуратура. Фандъкова каза, че кметът на "Слатина" оспорва някои от констатациите и документите и е подала сигнал до полицията срещу главния счетоводител на района за фалшифициране на документи.