Консултации за сформиране на Районна избирателна комисия ще се проведат днес в областна администрация в Сливен. Поканени са представителите на парламентарно представените партии и коалиции, които имат членове на Европейския парламент, относно състава на Районната избирателна комисия за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май.

 

При провеждането на консултациите, следва да се представят писмени предложения за състава на РИК и всички необходими документи, изброени изчерпателно в Решение № 7- на Централната избирателна комисия.

 

И в Ямбол днес ще се проведат консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия. В тях ще участват четирите парламентарно представените партии и коалиции – ПП „ГЕРБ”, КП „Коалиция за България”, ПП „ДПС” и ПП „АТАКА”, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени.Това са ПП „НДСВ” и КП „Синята коалиция”. Парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на РИК, включително председател, заместник-председатели и секретар, при запазване съотношението между парламентарно представените партии и коалиции от партии, както следва:  ПП „ГЕРБ" - 5 членове, КП „Коалиция за България" - 5 членове, ПП „ДПС" - 2 членове и ПП „Атака" - 1 член. Партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени имат право на по един свой член в РИК, извън броя на членовете ПП „НДСВ” – 1член и КП „Синя коалиция” – 1 член.

 

Съставът на РИК за 31-ви Ямболски изборен район е с общ брой 15 члена, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в районната избирателна комисия. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.



 

При консултациите, партиите и коалициите правят писмени предложения за състав на РИК и техните ръководства, както и списък с предложения за резервни членове. За проведените консултации се съставя протокол, в който се отразяват имената на присъстващите, изразените мнения и предложения, постигнатото съгласие относно разпределението на местата в ръководството и членовете на РИК, както и въпросите, по които не е постигнато съгласие, след което протоколът се подписва от всички участвали лица.