Мамография на млечни жлези, преглед за злокачествено образование на простатата, денонощен достъп до медицинска помощ са сред новите задължения на личните лекари. В профилактичния преглед за жените на възраст от 50 до 69 години е включена задължителна мамография на млечни жлези веднъж на 2 години. Другото изследване касае мъжете над 50 години, които ще се преглеждат за злокачествено образование на простатата. Проверките ще са част от профилактичните прегледи и ще се извършват на всеки две години, съобщи Татяна Василева от здравната каса в Сливен.

От тази година лекарства с рецептурна книжка ще могат да се купуват от аптека, сключила договор със здравна каса на територията на цялата страна. Личните лекари ще трябва да осигуряват денонощен достъп до медицинска помощ или чрез кабинет на групова практика, или чрез договор с друго лечебно заведение, разкрило дежурен кабинет, или индивидуално чрез 24-часово осигуряване на консултация по телефон, в амбулаторията или в дома на пациента по преценка на лекаря. За тази дейност касата заплаща допълнително по 0.11 лв. за всяко здравноосигурено лице от пациентската листа на всеки общопрактикуващ лекар.

За първи път тази година има подписани два рамкови договора - един с изпълнителите на медицинска помощ и втори с изпълнителите на дентална помощ, информира още Василева.