Майки, имащи право на платен отпуск за отглеждане на дете, ще могат да наемат безработни, които да се грижат за бебето до навършване на две години. Трудов договор с безработния сключва „Социално подпомагане”, а възнаграждението е равно на минималната работна заплата за страната.

Това предвижда Национална програма „В подкрепа на майчинството” на Министерството на труда и социалната политика, разясни днес Даниела Савова, експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Сливен. Програмата се реализира на територията на цялата страна до 2009 г., като очакванията са тази година над 2000 млади жени да се възползват от предимствата й.

Единственото условие към кандидатите е да са регистрирани в Бюро по труда и да не се водят на учет в психодиспансер. Майката присъства на всички събеседвания с кандидатите и избират кого да одобрят. С предимствата на Програмата ще се ползват жени с добра професия, важно е, че за гледане на детето могат да бъдат наети близки или роднини на майката на детето. Молби майките могат да подават в регионалните дирекции „Социално подпомагане”.