Жените от Тамарино се включиха в тържествата, посветени на Празника на Стралджа - 8 ноември,  с изложба на ръчно плетиво. Организирани от читалището и кметството най-добрите плетачки на една и две куки представиха своите плетива пред журито и  жителите на селото. „Желанието ни е да обърнем внимание върху сръчността на българката, уменията й да твори красота. И в същото време – да съхраним една народна традиция за изработка на плетено облекло”, обяснява Стойка Маринова, председател на читалищното настоятелство.

Да разгледа изложбата в Тамарино пристигна и зам.-кметът на общината Мария Толева, която поздрави участниците и организаторите от името на кмета Митко Андонов, заедно с пожеланието да продължават така усърдно да поддържат местните традиции.  След анонимна оценка журито в състав Тина Димова, Иванка Пенчева и Иванка Динева определи и класирането. За най-добър майстор на плетивото единодушно бе избрана Елка  Христова. След нея се наредиха  Недялка Господинова, Иванка Нейчева, Иванка Ганева, Евгения Господинова. „Всички участници заслужават похвали!”, категорична е Тина Димова, председател на журито. Класирането все пак има за цел да определи кои от моделите са с най-висока сложност на изпълнение и оригиналност.  Плетачките поясниха, че при изработка на изделията се ръководят най-вече от традициите, но умело вплитат и нови, модерни мотиви. Някои от жените използват и възможностите на Интернет, за да обогатят уменията си.

 

Изложбата е подредена във фоайето на читалището в Тамарино заедно с постоянните битови експонати  - престилки и тъкани черги, торби и възглавници, кобилици, вретена, паламарки.