Изложба -дърворезба на творците Васил Даскалов и Димитър Митев ще бъде открита в Сливен. Това е втората им изява в Сливен като този път са представени майсторски изработени пана с ловни сцени и пана на град Търново, ажури, възрожденски скулптори и мотиви, плеада от дървени рози, икона, резбована врата, маса и др.

При двамата майстори на дърворезбата се усеща влиянието на Тревненската резбарска школа, отличителна за уникалните дърворезбени тавани и долапи които могат да се видят и в самата къща „Миркович“.

Откриването ще се състои днес от 11 часа във  възрожденската къща „Миркович“.

Дни преди откриването почина Васил Даскалов. "С дълбока покруса приехме вестта за кончината нанашият колега, дърворезбаря и художник Васил Даскалов, съобщиха от Художествената галерия. Заедно с Вас скърбим за прекрасния човек и невероятния професионалист.  Ще запазим съкровен спомен за неговата сърцатост и отзивчивост, за компетентността, енергията и пламъка, с които служеше за каузата на изкуството.  Завинаги ще запомним, като изключителен човек и творец ,един от неуморните ни и активни участници културната сфера, както и във всички останали области на живота".

Дълбок поклон пред светлата му памет!"

Димитър Митев е роден на 10.04.1955г. в с. Чинтулово-Сливенско. Завършва Училище по изкуствата-гр. Котел, специалност дърворезба и след това специализира при проф. Асен Василев, Тодор Иванов и Боню Костадинов. Водещ дърворезбар в Сливенска област, член на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти-секция „Дърворезба“. Работи последователно в ТПК „Обединение“-с. Гавраилово и в ТПК „Изкуство“. Твори интериори, иконостаси, ловни сцени, възрожденски тавани, аксесоари и др.