Актьорът Ивайло Христов е носителят на  наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ на Община Сливен .Това беше решението на Обществената комисия за избор на носител на наградата, съобщиха от общината. Проф. д-р Ивайло Христов - актьор, режисьор и педагог е номиниран от Съюза на артистите в България.

Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура. 

Ивайло Христов започва професионалната си кариера на сцената на Драматичен театър – Сливен през 1980 година и остава тук до 1985, като оставя ярък отпечатък в историята на театралното изкуство на града. В Сливенския театър участва в 20 постановки. Превъплъщава се в образа на Куцар в „Албена”, Шиндин в „Ние, долуподписаните”, Аметистов в „Зойкината квартира”, Лудият в „Случайната смърт на един анархист”, Буслай в „Праг” и други запомнящи се с блестящата си игра роли.

Ивайло Христов е един от най-успешните и популярни български актьори, с над 130 роли в киното и театъра. Работи в театър „Българска армия” и други столични театри. През 1994 година започва преподавателска дейност като асистент на проф. Стефан Данаилов в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Понастоящем е ръководител на класове по актьорство за драматичен театър в Академията. Има участия в киното, телевизията, телевизионния театър. Носител е на множество национални награди и отличия.


Наградата „Добри Чинтулов” е индивидуална и се връчва на тържествена церемония в навечерието на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден. Сред носителите на наградата през годините са Константин Константинов, Елисавета Багряна, Йордан Радичков, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Николай Хайтов, Светлин Русев, Валентина Радинска, Деньо Денев и много други изтъкнати дейци на българската култура и изкуство.