Секционните избирателни комисии за евроизборите в Сливен ще бъдат назначени най-късно до 19 часа на 12 май, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Станимир Туждаров. Секциите за област Сливен общо са 296. За Община Сливен те са 183, Нова Загора - 63, Котел - 32 и Твърдица - 18. Членовете на Секционните избирателни комисии са 2 179, а по 296 са председателите, техните заместници и секретарите. Те ще преминат обучение за изборите на 1 и 2 юни. На своето първо заседание РИК определи работни групи по общини и двама говорители на комисията - Християна Денчева и Янко Янков.

До 7 май общините са представили резултатите от проведените консултации за назначаване на СИК. Станимир Туджаров потвърди, че секциите от квартал „Надежда" се прехвърлят в шесто училище, но тази година най-вероятно те ще бъдат повече, тъй като ще обслужват и кварталите над гарата.

За болниците и женския затвор са предвидени секции, но тепърва ще се решава дали те ще се сформират, тъй като броят на избирателите трябва да е повече от 20. Избирателите, чийто постоянен адрес е на различно място, трябва да подадат молба до 23 май и да изразят желание къде ще гласуват. Последната седмица преди изборите РИК ще проведе среща с представители на полицията, за да се обсъдят мерките за охрана в изборния ден.

Предвижда се транспорт за трудно подвижните гласоподаватели и телефони, на които те да заявят желанието си да бъдат откарани до изборните секции. Всеки понеделник РИК - Сливен ще издава преслист, а на табло във фоайето на областна администрация ще бъдат поставяни решенията на комисията.



И тази година се предвижда интернет-страница за качване на текущата информация. Припомням, че Районната избирателна комисия е 25-членна. Нейният председателят ще получава възнаграждение от 650 лева, заместник-председателят и секретарят- 600 лв., а членовете на комисията - 550 лв.