30 литра на квадратен метър е падналият през изтеклото денонощие дъжд на територията на община Сливен; вятърът е достигал скорост от 20 метра в секунда. По-сериозно е количеството валежи в планинската част от общината.

Няма поражения и щети, съобщи заместник-кметът Иван Манчев, като сигнали за наводнени сутеренни етажи, особено в стари сгради, има от централната градска част в Сливен, както и за наводнени имоти в селата Камен, Скобелево, Злати войвода, Чинтулово и Гергевец, както и от Сотиря.

В Камен и Злати войвода има високи подпочвени води; в Гергевец е затруднена отводнителната система, която е правена преди тридесет години и се предприемат мерки да бъде отремонтирана спешно, подобен е проблемът и в Чинтулово. Тежко е положението в село Сотиря, където преливат всички каптажи.

Продължават проучванията, като следващата седмица ще бъдат взети конкретните мерки за отводняване и отвеждане на повърхностните води извън населените места, допълни инж. Манчев. През последните години на територията на общината има регистрирани 13 свлачища.



През тази година са се проявили няколко – в селата Раково, Въглен, Бяла и Сотиря, както и на Качулка. Най-активни са тези в Раково, Въглен и Сотиря, където са направени проучвателните работи, в момента приключва изготвянето на инвестиционните проекти за укрепването им и се очаква скоро да започнат и самите дейности.

„В момента е по-важно, когато свлачището е активно, то да се следи, да може да се определи скоростта на движението му, обема на свлечените маси, след като имаме вече геоложките проучвания и знаем геологията на всеки терен, на колко метра е хлъзгателната равнина и какво би се случило, ако продължи свличането на тези земни маси. Така че сме готови да предприемем всякакви действия за опазване на инфраструктурата в съответните райони, както и осигуряване проводимостта на реките, които са до самите свлачища” – увери заместник-кметът.

Свлачището по пътя за село Ичера е ангажимент на държавата, тъй като се е образувало на републиканска пътна мрежа.