Пречиствателната станция за отпадни води на Шумен вероятно няма да бъде изградена изцяло до изтичане на крайния срок за това. Проблем може да се окаже завършването на биологичното стъпало, което се изгражда по проекта за водния цикъл на Шумен. Вероятно то няма да бъде готово до изтичането на крайния срок по проекта - 31 октомври. За всички дейности, които евентуално ще се извършват след тази дата няма да има осигурено европейско финансиране.

Това става ясно от докладна записка на общинска администрация, включена в дневния ред за заседанието ма общинския съвет за месец септември. В нея кмета на Шумен иска от общинския бюджет да бъдат пренасочени 65 000 лв., които да послужат за заплати след 31 октомври за членовете на Звеното за управление на проекта.

В докладната е посочено, че до крайния срок вероятно няма да бъдат завършени на 100% дейности по Лот 1 от проекта - пречиствателната станция за отпадни води, който е на стоност 28 млн. лв.. Под въпрос е изграждането на тръбопроводи, площадковата ВиК система, кабели за ел. енергия и газови тръбопроводи.

Пред журналисти по-рано днес зам.-кметът на Шумен по строителство и екология инж. Иван Йонков обясни, че риск за останалите дейности по проекта няма. Той също обясни, че съгласно договора за изпълнение с Министерство на околната среда и водите всички извършени и документирани дейности по проекта ще бъде разплатено.



„След 31 октомври очакването ни е да продължат някои дейности, за тези дейности за сега има осигурени пари по програмата. Ако вече не успее да ги изпълни строителя тепърва ще се разговаря, кой ще ги изпълнява, по какъв ред ще се плаща" коментира инж. Йонков. Зам.-кметът допълни, че ако се наложи да се удължават договорите на хората от Звеното, ръководещо проекта е необходимо да има осигурено финансиране до края на годината. „Ако няма Звено за управление дейността замира, защото няма кой да подпише един документ", обясни важността от осигуряване на функционирането му инж. Йонков. По думите му след 31 октомври ще стане ясно каква част от всички 9 договора по проекта са изпълнени или не са изпълнени.

„По веригата винаги има някакво проблеми и те са нормални, ние не сме съд да кажем кой е крив и кой е прав, просто правим всичко възможно максималното да бъде изпълнено", подчерта още инж. Йонков. Той изрази надежда строителя да концентрира допълнително хора, средства, да осигури доставките, за да има шанс пречиствателната станция да бъде завършена в максимална степен. „За момента считам, че някои от монтажните работи са под риск", каза още зам.-кметът. Той посочи, че към момента няма как да се каже каква ще е стойността на евентуално незавършените дейности. „Знаете ли, че тази пречиствателна станция се строи от 30 години, защо не попитате МОСВ, защо ни забави година и половина преди да ни одобри проекта", обърна се към представителите на медиите зам.-кметът. Той заяви, че ако пречиствателната станция не заработи и не пречиства отпадните води Общината ще бъде застрашена от ежемесечни санкции в размер на 300 000 лв. „Много се надявам не само нашата пречиствателна, а и всички други обекти в страната да бъдат завършени", каза още той.

Инж. Йонков обясни, че в разговорите с изпълнителя той е заявил, че станцията ще стане на време. „Аз просто твърдя в момента, че има фронт за работа допълнителен, но няма нагласа в изпълнителя, ние очакваме да видим в негово лице много по-голяма интензивност", подчерта още зам.-кметът по строителство и екология на Шумен. По думите му, в момента има редица дейности, които обаче няма кой да изпълни и това е посочено на изпълнителя.

"Ние очакваме над 90% да бъдат изпълнени, но за мен изпълнено е точно 100%, т.е. работеща станция, вкоято са изпълнени всички видове дейнсоти. Има неща, които може в действителност да не бъдат свършени, но тези стойности може да се окажат твърде малко, не се подвеждайте, че нещо фатално е станало. Нищо фатално не се случва, поредица от усилия на много институции този обект да бъде завършен", подчерта още инж. Йонков.