Близо 1,5 млн. или 21% българи са живеят в материални лишения, показват данни от анализ на Евростат за стандарта на живот в ЕС.

Шумен се стопи с 1130 души за година

Най-висок дял на хора, които са били изложени на материални лишения у нас е регистриран сред възрастното население над 65 години - близо 50%.

Средната брутна заплата в Шуменско, според данните на Статистическото бюро, е 940 лева.  Въпреки това – тя е по-ниска от средната за страната, която е – 1200 лева.

Според Националния статистически институт около 1/3 от доходите си българинът дава за храна. Близо 20% пък са разходите по жилище. 

Йордан Костадинов изчислява, че дава около 500 лева за храна в семейството. 

Някъде около 70 лева за ток, 25 за вода и като сложиш някои и други разходи за лекарства, добавя към сметката мъжа. Според него от доходите почти нищо не остава. 

В кои сектори се е увеличило търсенето на работници

Не мога да кажа колко трябва да бъде заплатата, но трябва да остават от разходите 200-300 лева джобни пари, малко да спести за къща, казва той.

Това обаче, според Ахмед Юсеин, може да се случи в Англия. Там, където той живее вече със семейството си.

Тук даваме около 700 лева за храна за трима души. 100 лева са ток и вода...със заплата 650 лева няма как да стане. А настрани пък нищо не остава - нито за дрехи, нито за почивка, казва той.

По думите му заплатата му в Лондон стига за всичко, дори може да спести за къща.  

Най-малко средства в България пък се отделят за свободно време и отдих, както и за облекла и обувки - средно по 4%, според данните на НСИ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.