В Окръжния съд в Търговище ще бъде гледано делото за ремонтите на религиозни храмове в Разградско, пострадали от мнима буря през март 2009 г. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Разград.

Подсъдими в процеса са бившият областен управител на Разград Наско Анастасов, неговият заместник Бехчет Сюлейман, бившите служител в Областна администрация Цеко Цеков и Бейхан Касимов, Татяна Борисова, също от Областна управа, собствениците на фирмите, извършили ремонтите на 6 джамии и 4 църкви, Бейти Хаджийонуз и Данислав Дочев, както и експертът, направил оценка на извършените строително-ремонтни работи, Марио Йорданов.

Делото ще се гледа в Търговище, тъй като и петимата съдии в Наказателното отделение на Окръжен съд-Разград си направиха отводи и Висшият съдебен съвет трябваше да разпредели папките по делото в съд, съседен на Разград.

Обвиненията срещу осемте подсъдими са различни, но са свързани с това, че неправомерно са поискани от Междуведомствената комисия за възстановяване от бедствия и аварии, както и с плащане на несвършена работа по проектите за ремонти на храмове. Парите, отпуснати от структурата към Министерски съвет, са били 735 671 лв.



Процесът е насрочен за 25 януари.