Днес участниците в 19-ия международен пленер за акварел „Никола Маринов” се срещнаха с журналисти, за да разкажат за себе си и за впечатленията си от Търговище.

Габриеле Гител от град Котбус сподели, че обича да използва акварел, акрил, масло, рисува керамика и прави колажи. Освен това тя работи в клиника за психично болни хора, подпомагайки терапията им чрез изкуство. По време на пленера е скицирала много мотиви от България, а на изложбата ще представи предимно морски пейзажи.

Според Владимир Йосифов от София пленер на името на Никола Маринов е нещо изключително ангажиращо и всички са били вдъхновени и амбицирани. Саша Богданович и Йоскин Силан от Сърбия потвърдиха неговото мнение, че акварелът е тежка и предизвикателна дисциплина, но дава добра възможност за пресъздаване на хармонията в природата. Те разказаха притча, в която там където се срещали морето и планината, морето винаги се стремяло да достигне планината с вълните си, но не успявало. Когато се успокоило, планината се отразила в неговата гладка повърхност. Търсенето на тази хармония и създаването на радост е водило Йоскин Силан докато рисува, стана ясно на срещата.

Роденият в Китай и живеещ в България през последните години - Джао Джианфей сподели, че в детството си се е учил сам да рисува, четейки и разхождайки се сред природата. По-късно е бил преподавател по акварел в Китай и е рисувал заедно със студентите си, смятайки че това е неговият начин да преподава. Престоят му в Търговище го е върнал в детството му. 

Иван Овчаренко от Киев благодари за топлия прием на домакините от Община Търговище и подчерта, че този пленер е бил добра възможност за него да натрупа впечатления и да рисува. Ниази Булут от Турция, който е роден в България и е бил член на групата на художниците тук, изрази увереност, че занапред творците ще продължат да поддържат връзки и да обменят творчески идеи.

Изложбата с акварели от пленера ще бъде открита утре, 12 септември, петък, от 17.30 часа в ХГ „Никола Маринов”.