Три микробуса с дарения за Хитрино отпътуваха от Търговище
91651

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Три микробуса с дарения за Хитрино отпътуваха от Търговище
  • Три микробуса с дарения за Хитрино отпътуваха от Търговище

Община Търговище транспортира с три микробуса първите дарения за Хитрино. Те ще бъдат дадени на Областния кризисен щаб в Шумен, където ще бъдат разпределени и насочени към нуждаещите се хора и спасителните екипи.

На апела на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров за съпричастност се отзоваха десетки граждани. В местната администрация са донесени топли завивки и дрехи, пакетирани дълготрайни храни и други. Граждани се записват в списък за оказване на финансова помощ, с която да се закупят материали и храни, при поискване от Кризисния щаб.

С председателя на кризисния щаб в Шумен - областния управител Донка ИВанова бе договорено Търговище да окаже помощ за осигуряването на минерална вода. Така бяха закупени близо два тона бутилирана минерална вода. Първата партида замина днес за мястото на бедствието.

Местна фирма се ангажираха да осигури питателен обяд за над 200 пожарникари и полицаи, които работят на терен в Хитрино. А мандра от близкото село Давидово дари 100 кг сирене. 


Всички предоставени дарения в Община Търговище се описват, с цел отчетност. Поетапно те ще бъдат транспортирани до Шумен или на място, съгласувано с Областния кризисен щаб.

От местна структура на национална бизнес-асоциация съобщиха, че структурите им в страната изпращат средства на колегите си в Търговище. Целта е да реагират веднага, при нужда от осигуряване на материали или храни, в съвместна акция с Община Търговище. Средства набират учениците и учителите от І ОУ „Хр. Ботев", жителите на село Пресиян и други.

Проектантска фирма от Търговище е заявила желание да изготви безплатни проекти за две жилищни сгради в Хитрино, след разчистване на разрушенията и уточняване на нуждите.
Кампанията на Община Търговище продължава. Дарения се приемат всеки ден на централния вход на администрацията, където служители завеждат и описват пакетите по видове.

Община Търговище внася и извънредна докладна записка за предстоящата сесия на Общинския съвет за отпускане на 5000 лева от резерва в помощ на Хитрино.