На 18 февруари 2020 г. в Шумен ВМРО – БНД и граждани отбелязаха 147-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Пред неговия паметник бе поставена почетна стража, символизираща признателността на съвременните българи към делото на Апостола и саможертвата му в името на Свободата. Доц. Стефан Минков подчерта в импровизирано изказване, че всеки народ и всяка епоха имат нужда от своите герои, но има такива, за които не важат законите на пространството и времето; върху тяхната аура не влияе политическата конюнктура и партийните пристрастия.


Такава политическа фигура е Левски, който формира модел на поведение на поколения българи и е символ на тяхната борба за освобождение и национално обединение. Апостолът на свободата е от тези исторически личности, чиято роля не приключва през мразовитата зима на 1873 г. на бесилото в околностите на София.


Точно обратното, чрез своята саможертва той изкупва петвековното робско смирение и счупва оковите на чуждото иго, за да възкреси народния свободолюбив дух. И днес неговият образ, споменът и представата за личността и делото му са от малкото неща, които имат силата да обединят българската нация.