Четири въжени моста на територията на община Смядово са в лошо състояние. Това става ясно от резултатите от проверка за опасни въжени мостове, по указание на Върховната административна прокуратура.

След проверките, прокурорите от Апелативен регион - Варна са направили предписания за премахване на някои от опасните въжени мостове, забрана за преминаването по други и започване на спешни ремонтни дейности.

От съществуващите седем въжени моста на територията на Шуменска област четири се намират в община Смядово. Те са в лошо техническо състояние и са опасни за пешеходците, не е изяснена също и собствеността им. Разпоредено е било на областния управител и на кмета на Смядово да предприемат действия за обезопасяване на опасните въжени мостове.

От съществуващите осем въжени моста в Търговищка област спрямо три са предприети мерки за налагане забрана за преминаване и спешни ремонтни дейности.



След извършената проверка за опасен е обявен въженият мост над река Батова в землището на село Веселиново, който ще бъде премахнат. За спешен ремонт е обявен мостът над река Камчия в землището на село Черни връх. Над моста над река Герила във Върбица ще бъде поставена табела, която ще указва на преминаващите носимоспособността и възможният брой на едновременно преминаващите по него.