Висока събираемост на задълженията през 2015 г. отчете на пресконференция ръководството на офиса на НАП в Търговище. Директорът на звеното Антония Стойчева съобщи, че през 2015 г. са събрани общо 95 441 000 лева, което е с над 8 млн. лв. повече в сравнение с предходната 2014 г. Като изпълнение на плана за приходите от Приходната агенция отчетоха 106.54%. „Това се дължи изключително на упорития труд и активните действия от страна на работещите в структурата на НАП в Търговище", коментира Стойчева.

„Имаме сериозни постъпления и върху данъка върху добавената стойност. като ръстът възлиза на 1 560 000 лв. Ръст се отчита, както при събираемостта на данъците, така и по отношение на всички видове осигурителни вноски. Като изпълнението по отношение на данъците в републиканския бюджет е 108.53%, а по отношение на осигурителните вноски - 105.31 на сто" - каза още Стойчева.
Стана ясно, че тазгодишната данъчно-осигурителната кампания е стартирала успешно. От началото на годината физически и юридически лица подават своите годишните данъчни декларации. Вече 1 103 физически лица са подали своите декларации за облагане на доходите. Малко над 1 000 са и юридическите лица, които са декларирали необходимото по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане. Сроковете за подаване на годишните данъчни декларации не са променяни, но тази година физическите лица имат възможност да подадат своите документи до 3 май, тъй като крайният срок - 30 април, съвпада с Великденските празници, а фирмите съответно до 31 март.
Стойчева отчете, че се повишава броят на подадените декларации по електронен път, което е една от целите на Агенцията и в национален мащаб. „Този начин спестява време и пари за нашите клиенти, а освен това те имат възможност да ползват отстъпки" - подчерта Стойчева. По нейни думи, повече от 30 на сто от физическите лица подават декларации по електронен път, а при фирмите процентът е около 80 на сто към края на месец февруари. 


Акцент в работата на НАП в Търговище през тази година ще бъде проверяването на земеделските стопани, за това да ли навреме и в пълен размер декларират своите субсидии от държавния фонд „Земеделие". Това съобщи началникът на отдел „Услуги за клиенти" Тодор Коджаманов.
Директорът на местния офис на НАП отбеляза, че до края на данъчно-осигурителната кампания тук ще се работи с плаващо работно време и винаги ще има дежурни гишета, на които клиентите да бъдат обслужени своевременно. Специално на 31 март, когато е последният срок за фирмите да декларират приходите си, салонът в Данъчното ще работи докато има клиенти. Въпреки това, от данъчното в Търговище приканват гражданите да побързат с подаването на декларациите за налозите, за да не се наложи да чакат на опашки в края на срока.