Постъпило е ново инвестиционно намерение за 15-те декара от Тежкия полк в Шумен. Това стана ясно по време на заседание на Правна комисия. То е от местният бизнесмен Антон Джабаров, който в писмо декларира желание да закупи терена.Идеята е след това да изгради там хранителен магазин с надстройка за жилищни сгради, закрит пазар, голям паркинг и детска площадка с всички необходими съоръжения. Предложението е постъпило на 20 юни, стана ясно от думите на Даниела Русева, председател на Правна комисия.

Припомням, че за терена, който е общинска собственост инвестиционно предложение постъпи и от „Кауфланд", за изграждане на втори хипермаркет в града. Местни търговци обаче се обявиха против, тъй като по думите им това ще „убие малкият и среден бизнес". По този въпрос общинска администрация организира и обществено обсъждане през миналата седмица.

По време на комисията стана ясно още, че е постъпило и писмо от председателят на Управителния съвет на „Кауфланд" Димитър Спасов, в което той обяснява, че намерението на фирмата е, не да строи хипермаркет, а голям супермаркет с площ около 1 900 кв. м. „100 служители ще бъдат назначени в бъдещият търговски обект, а в асортимента на веригата има много стоки на местни фирми", пише още в писмото си Спасов. В подкрепа на това в града да има втори магазин от веригата подписка с около 600 подписа са подали и жителите на кв."Боян Българанов", стана ясно от думите на зам.-кметът по стопанските въпроси Митко Киров.

„Предстои да вземем едно отговорно решение, не можем по административен ред да се месим в конкуренцията. Сега е важно интереса на шуменския потребител или на шуменските търговци ще защитим", каза адвокат Генчо Гатев. По думите му, големите вериги, от конкурентна гледна точка предлагат по-качествен, добър и запазен продукт, а малките магазинчета не могат да отговорят на тази конкуренция. Икономистът и финансист от ГЕРБ Христо Дечев пък предложи да се извърши експертна оценка на двата съществуващи проекта за територията на целия терен на Тежкия полк - този на администрацията и изготвения от арх. Валери Колев.



В крайна сметка членовете на Правна комисия решиха да променят условията в търга за продажба на 15-те декара площ. Вместо за изграждане на магазин и паркинг, в тях да се запише „за обществено обслужващи дейности". Целта е по този начин, повече желаещи с интерес към закупуване на терена да има възможност да се яви на търг за него. Минималната тръжна цена остава 1 500 000 лв.