Поливният сезон в Шуменско стартира през май, земеделските производители недоволни
78911

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Поливният сезон в Шуменско стартира през май, земеделските производители недоволни
  • Поливният сезон в Шуменско стартира през май, земеделските производители недоволни

Поливният сезон в Шуменско ще стартира в началото на месец май, като цената на водата ще остане непроменена. Това стана ясно на среща на областния управител Донка Иванова с ръководството на "Напоителни системи"-Шумен и земеделски производители.

По думите на управителя на „Напоителни системи"-Шумен Христо Николов статистиката отчита намаление на поливното земеделие през последните години, като през 2012 година сключените договори за напояване са били 129, през 2013 г. - 111, а през 2014 г. - 95. „Миналата година беше дъждовна и не се налагаше много да се полива. Като гледам, тази година също отива натам, но ние все пак работим по подготовката на поливния сезон", каза той.

Земеделските производители обаче реагираха остро на това решение, изказвайки недоволството си от късния старт на поливния сезон. „Началото на сезона след 1 май е изключително тревожно. Нашето настояване винаги е било сезонът да започне около 15 април. Това би означавало провален сезон", каза Станислав Йорданов. Той беше подкрепен и останалите земеделски производители, които изказаха и своите притеснения, свързани със състоянието на износените съоръжения. В отговор Христо Николов призна, че над 10 участъка по канала се нуждаят от ремонт, а областният управител Донка Иванова се ангажира да потърси съдействието на земеделския министър за решаване на проблемите във водния сектор.