Спектакълът "Жените по време на Романтизма" ще бъде представен на открита сцена на паметника "Създатели на българската държава" на 12 септември, от 20.00 часа, съобщават от пресцентъра на общинската администрация в Шумен.

В представлението, което е с вход свободен, участват актрисата Йоана Буковска - Давидова, пианистката Надежда Цанова, прима балерината Веса Тонова и балетистът Росен Канев. Общината осигурява и безплатен автобусен транспорт за желаещите да посетят спектакъла.

"Чрез изкуствата си се опитахме да покажем една своеобразна симбиоза между музиката на четирима от най-значимите композитори на Романтизма - Шопен, Лист, Чайковски, Шуберт и поезията на Емили Дикинсън, Анна Ахматова и Мара Белчева; да пресъздадем духа на епохата и мястото на жената в духовния свят", обяснява Надежда Цанова, цитирана от общинския пресцентър.

Eкипът предвижда да заснеме представлението и в района на Мадарския конник. Намерението на създателите му е то да бъде качено на различни интернет платформи, чрез които да достигне по-бързо и лесно до публиката в ситуацията на пандемия и заедно с това да популяризират глобалния символ на България - Мадарският конник. Още при първото си онлайн излъчване, след представление в София, видеото е достигнало до над 7 000 зрители, отбелязва Цанова, която е родственичка на именитите музикални творци от Шумен Веселин и Андрей Стоянови.