15 февруари е крайната дата за подаване на годишните отчети за веществата, нарушаващи озоновия слой (ВНОС) и флуорирани парникови газове (ФПГ), информират от екоинспекцията в Шумен. Те трябва да се предоставят в РИОСВ-Шумен и да обхващат информация за предходната 2015 година.

Операторите на стационарни хладилни, климатични системи и топлинни помпи, съдържащи до и над 3 кг флуорирани парникови газове и озонразрушаващи вещества, както и оборудване, съдържащо разтворители на базата на тези вещества, трябва да изготвят информация за оборудването съгласно формата по Приложение № 6.

Ползвателите на вещества, които нарушават озоновия слой и флуорирани парникови газове (ФПГ), представят годишен отчет съгласно Приложение №4.

Образците на Приложенията могат да бъдат изтеглени от ТУК.
От РИОСВ-Шумен напомнят, че лицата, които не представят в срок информация за веществата, които нарушават озоновия слой, и/или за флуорсъдържащите парникови газове, както и за продуктите и оборудването, които съдържат или зависят от тези вещества, подлежат на глоба от 500 до 2000 лева, съответно с имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лева, съгласно чл. 34и, ал. 24 от Закона за чистотата на атмосферния въздух.