Мерки за повишаване на сигурността на населението приеха в Търговище
58013

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Мерки за повишаване на сигурността на населението приеха в Търговище
  • Мерки за повишаване на сигурността на населението приеха в Търговище

В пресцентъра на Областна администрация Търговище се проведе редовно заседание на Областния съвет по сигурност. То бе председателствано от областния управител на Търговище Митко Стайков. На заседанието присъстваха представители на областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Търговище, областното управление на служба Пожарна безопасност и защита на населението, Регионалната здравна инспекция, Българския червен кръст и други.

На заседанието бяха приети мерки за повишаване на сигурността и защитата на населението и инфраструктурата в извънредни ситуации. Те включват осведомяване на обществеността по време на кризисни ситуации, поддържане на постоянно оперативно дежурство, при възникване на извънредна ситуация членовете да докладват устно и писмено на председателя на съвета, незабавно свикване на заседания на Областния съвет по сигурност, както и провеждане на планови тренировки по защита на населението.

Членовете на съвета бяха запознати и с новата Наредба за реда, начина и компетентните органи за установяване на критичните инфраструктури и обектите им и оценка на риска за тях. В изпълнение на Наредбата предстои да бъдат създадени постоянно действащи работни групи, които да изготвят списък на установените критични инфраструктури и обектите им. Информацията ще се събира от кметовете на общини, които ще я предоставят на областния управител. Той ще събира и обобщава необходимата информация и ще я предоставя на министъра на вътрешните работи за създаване и поддържане на база данни на обектите от критичната инфраструктура в областта.

По време на заседанието бяха презентирани и основните задачи за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи, както и актуални въпроси по прилагането на Закона за защита при бедствия.



След теоретичната част, заседанието продължи на откритото стрелбище на Областната дирекция на министерството на вътрешните работи в с. Разбойна, където членовете на Областния съвет по сигурност упражниха своите умения в стрелба с пистолет „Макаров".