Любомир Христов благодари на семейството за решението да остави част от картините на художника на Шумен и най-вече творбите, които са свързани с родния му град. Кметът обяви, че ще потърси съдействието на специалисти къде и как да бъдат експонирани картините. „Те са част от историята на нашия град, а ние сме тези, които трябва да съхраняваме тази история.

Ние сме тези, които трябва да запазим спомена и за големите творци, допринесли за развитието на националното и световното изкуство.“ От своя страна той подари на Елжбиета Цонева каталог на съвременните шуменски художници. „С благодарност и уважение“ написа на корицата на каталога Любомир Христов. „Скромен подарък, който да ви напомня за Шумен.“


Той е роден на 28 юни 1928 г. в Шумен. Завършва архитектура през 1954 година и веднага е разпределен като градски архитект в родния си град, но за съжаление, единственият реализиран негов проект е фонтанът в началото на парка „Кьошковете“. Оказва се, че идеите му за благоустрояване на града не срещат одобрение от тогавашното местно партийно ръководство.



Започва да се занимава със сценография в самодейния куклен театър към читалище „Добри Войников“ и от там тръгва неговият път в голямото изкуство. По-късно работи в Централния куклен театър в София, във Варна и през 1993 година се връща в Шумен като директор на кукления театър до 1996 година.


Иван Цонев е един от най-популярните куклено-театрални сценографи в България и чужбина. Името му се свързва с търсенето на нови визуални тенденции в българския куклен театър в периода на 60-те години, както и излизането му на международната сцена.

Той е автор на сценографията на знаковия спектакъл „Петя и вълкът“, както и на един от най-популярните спектакли за възрастни в България – „Съкровището на Силвестър“ в Централния куклен театър. Сред забележителните му художествени постижения са още: „Крали Марко“, „Мизантроп“ и няколко версии на „Малкият принц“.


През 1962 г., заедно с професорите Атанас Илков и Николина Георгиева, поставя началото на висшето образование за куклен театър у нас в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

В артистичната си кариера Иван Цонев е бил сценограф на над 250 продукции на територията на страната и в чужбина. Има 49 турнета в Германия, Полша, Русия, Чехословакия, Великобритания и други. Негови продукции са излъчвани по телевизията в България, Полша, Югославия и Германия.

Участвал е в много международни изложби за сценография и е носител на многобройни награди – от национални прегледи, „Златният делфин“, от Съюза на българските художници, от фестивала в Единбург и др. Имал е 9 самостоятелни и 4 колективни изложби. Негови творби са притежание на частни колекции в Англия, Полша, Гърция, САЩ, Германия, Швейцария и Франция.
 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.