Утре започва четвъртото издание на националният конкурс "С песните на Стоян Радев". По този повод днес в Община Търговище бе дадена пресконференция, на която присъстваха зам. кметът Румяна Атанасова, представители на отдел “Култура” и инициаторът Елена Василева – председател на Фондация "Песенен фолклор- Елена". Тя сподели, че на този форум от 1998г. си дават среща талантливи деца от цяла България. Много от тях пеят по две песни на Стоян Радев, а не по една както е по регламент, което показва че неговото творчество се харесва.

Стоян Радев е добруджански певец, родом от Сребърна, който работи до смъртта си преди 10г. в търговищкият професионален ансамбъл “Мизия”.

През тази година за първи път конкурсът "С песните на Стоян Радев" се среща с другият голям фолклорен форум “Мост между поколения”. Двете събития ще съберат в Търговище най-известните изпълнители и фолклористи, сред които Янка Рупкина , Калинка Вълвеча, доц. Светла Станилова, Димитър Лавчев. Като лектор ще участва главният художествен ръководител на ансамбърл “Филип Кутев” Георги Андреев, както и музикологът Румяна Цинцърска.

Целта на третата национална среща “Мост между поколенията”, според Елена Василева е да обедини фолклористите от страната, акцентирайки върху младите таланти. Те ще имат възможност да получат майсторски уроци от най-добрите български певци и инструменталисти. Заключителния етап е конференция на тема “Фолклорните традиции и младото поколение”. 

От 21 до 24 ноември в края на всеки от дните в залата на Младежки дом ще се състоят концерти, в които ще се представят участниците в двете фолклорни срещи. Началният им час е 19.00.

Организатори на този фолклорен празник са Община Търговище и Фондация "Песенен фолклор Елена". Екип на благоевградски университет се е ангажирал с неговото филмиране.