Няма упражнено насилие над детето, настанено в Центъра за настаняване от семеен тип в Търговище. Това установи проверка, разпоредена от кмета на града д-р Дарин Димитров.
Както Дарик съобщи, до проверката се стигна след като в социалните мрежи бе разпространено, че 13-годишно момче от Центъра е видяно да проси пред хранителен магазин. Пред минувачи тогава момчето споделило, че е малтретирано от своите възпитатели.
Детето е освидетелствано от съдебен лекар, който е установил липсата на данни за насилие, следи от травми и синини. В разговори с лекаря и проверяващите, момчето отрекло да е малтретирано.
След проверката е била проведена и екипна среща между Отдела за закрила на детето, социални работници и други. Взети са решения детето да продължи да получава социална услуга за подкрепа и с него да работи психолог. Предстои да бъде направено и запитване до Регионалната дирекция „Социално подпомагане” в Търговище за възможността за преместването на момчето в среда, в която да се осигури значим близък за него човек, който да допринесе за емоционалната привързаност и преодоляване на пропуските, свързани именно с липсата на такова лице.

Според специалистите, поведението на детето, за което бе сигнализирано в социалните мрежи, е израз на острата му нужда от внимание и обич, които да са насочени само към него. То си измисляло начини да получава храна от околните, която раздавало и на другите деца, сочат докладите от проверката.
13-годишното момче от няколко месеца имало противообществени прояви, които психолозите тълкуват като протестно поведение и желание да има свое семейство, в което да е значимо.
Съвместната работа на институциите, които ангажира Община Търговище, продължава и ще се следи как се развива случаят. При необходимост ще бъдат сезирани Агенциите за социално подпомагане и за закрила на детето.