В Образователен център "Усмивки" в Търговище организират летни занимания за 35 деца от 7 до 9 години
Образователен център Усмивки Търговище
98238

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Образователен център Усмивки Търговище
  • Образователен център Усмивки Търговище

Детска глъч и интересни занимания, това накратко описва дейността на Образователния център „Усмивки” в Търговище. Тук трима са постоянно ангажираните учители, които се грижат за 30-35 деца на възраст 7-9 г. „Много често капацитетът тук е запълнен максимално, даже и за август вече местата са заети”, разказа ни ръководителят на Центъра Светлана Храброва.

„За да се погрижим за тяхното рразнообразие в летните дни, тази година решихме да подготвим седмични тематични програми. През миналата седмица се запознахме отблизо с професиите, които се грижат за хората – полицаи, пожарникари, лекари, рехабилитатори. Целта ни е не само да се запознаем с професиите, но и да разберем какви качества и умения са необходими, за да упражняваш конкретната дейност”, разказа още Храброва.

Според нея, децата наистина се вълнуват от всяка такава среща. На учителите им направило впечатление, че когато в понеделник е била поставена темата, никое от децата не желаело да става лекар, но след срещите с лекаря и рехабилитатора в хоспис „Алфамед”, вече имало няколко деца, които желаели да упражняват и тези професии.

„Любопитно беше, че малчуганите не искат да бъдат учители, защото децата били шумни, а учителите не можели да им направят забележка – разказва Храброва. - Много интересно им беше и посещението при областния управител Митко Стайков. Там разбрахме за неговите задължения. Бяхме посрещнати и от Хатидже Алиева от Общинския съвет. По много достъпен начин тя им обясни що е то общински съвет, правейки аналогия с класната стая. На това тяхно „заседание” присъства и кметът Дарин Димитров, поради важността на темата, която разисквахме, а именно детските площадки в града и по-специално тази, която използваме ние. Истината е, че всяка една подобна среща е много вълнуваща за децата”. 

Както знаете, любимата професия особено за момченцата в тази възраст е полицейската. Затова и децата са посетили Районното управление, където служителите им показали всички униформи и атрибути, които използват полицаите. Естествено, най-голямо любопитство у тях предизвикал пистолетът. По този повод домакините им пожелаха никога да не го ползват, защото той се използва само в твърде краен случай.

Друга една инициатива на Център „Усмивки”, която по традиция се организира в един от петъчните дни от месеца. Когато времето им позволи надсловът на инициативата е „Пиратски наденички”. Тогава ходим на разходка до гората и децата научават много за природата, както и за човешката дейност там – полезна и замърсяваща. За допълнително разнообразие и забавление се обезопасява място, където се пали огън и деца и учители сами си приготвят обяда. „Децата имат нужда от общуване с природата, а ние – възрастните, все по-рядко им даваме тази възможност”, споделя Светлана Храброва.
През тази седмица темата на Центъра е „По пътя на храната”. Предстои децата да гостуват във ферма, за да видят къде и как се отглеждат животните. На следващ ден те ще бъдат допуснати в кухнята на един ресторант, като там сами ще си приготвят храната. Малките „усмивки” ще видят на живо как се прави и хляба, който си купуваме от магазина. „Децата имат нужда от практическите знания и натрупването на подобен тип житейски умения”, твърди г-жа Храброва.



На въпроса, какъв човек трябва да си, че да се забавляваш с такава всеотдайност с децата, г-жа Храброва ни отговори: „Трябва да си добър човек и истински да обичаш децата, защото те са като лакмус за честността на възрастните. Учителската професия е много изтощителна, защото ние работим с емоциите си, защото децата са свръх емоционални, но в същото време е и изключително зареждащо. Най-интересното е, че децата обичат правилата, даже това е важно за тях, само че ние трябва да проявяваме търпение при въвеждането им в дневния режим на малчуганите. Моето послание е да обичаме децата, защото те са прекрасни, а ние трябва да ги съхраним и да ги подготвим за живота, който ги очаква. Да им дадем възможност да експериментират и да развиват своята креативност”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари