Трима ученици от шуменската езикова гимназия спечелиха награда в международен конкурс - без телесокопи и техника. Техният проект е за изследване на влиянието на атмосферното налягане върху космични лъчи е направен на база данните от руска станция.

Откритият космос винаги е привличал хората. Но той напълно запленява Екатерина, Мария и Нихат. Едва единадесетокласници – те вече имат признание от Европейската асоциация за астрономическо образование.

Винаги ми е било много интересно за астрономията, звездите и откъде се е появило всичко и накъде отива всичко и какво ще стане в бъдеще с това, което ние хората правим, дали ще открием живот, споделя Мария Иванова.

А Нихад Енчев допълва, че винаги е мечтал да стане космонавт. 

Времето за откриване на живот може все още да не е дошло за екипа, но един от тях вече е открил няколко предполагаеми нови астероиди. 


С госпожа Анета Маринова се включваме в кампанията за откриване на астероиди и получаваме сертификати, което е доста интересно също, казва  Екатерина Петкова.

Признанието за младежите обаче идва от конкурса „Хвани звезда“. Той е организиран от Европейската асоциация за астрономическо образование.

А техният проект е за нещо не толкова видимо като планетите и звездите. Шуменските ученици изследвали влиянието на атмосферното налягане върху вторичните космични лъчи. Заради липсата на подходяща техника, младите учени използват в своята лаборатория данни от детекторите комплекс към Обединения институт за ядрени изследвания в руския град Дубна.


При една друга политика може да се работи много по-лесно. В други страни има монтирани детектори, които учениците ползват за техни проекти, казва тяхната учителка по физика Анета Маринова.

Екатерина Петкова пък споделя, че се надява в бъдеще да има такива условия за бъдещите поколения, за да се интересуват от физиката и астрономията като цяло.

Работата по събирането, систематизирането и обработването на данните отнело близо месец.

Трудното беше когато събрахме всичката тази много информация – как да свържем едното с другото и да има някакъв смисъл и да се получи нещо, което можем да разберем и да намерим връзка, обяснява Мария Иванова.

Така докладът с резултатите от изследванията „Космични лъчи” е класиран на престижното второ място в конкурса. Освен наградата обаче младите учени виждат и още нещо във Вселената.


Въпреки, че са невидими, лъчите имат голямо влияние върху Земята и се смята, че преди стотици хиляди години е имало голямо влияние на тези лъчи върху живота на земята, казва Мария. 

А Нихат се надява да помогнат със своята работа. 

Бих искал да се открие нещо, което да ни пази от тези лъчи, защото все пак повечето са опасни, казва той. 

Повече от 15 години състезанието „Хвани звезда“ провокират младите хора да разширяват хоризонта на астрономическите си знания и умения чрез работа в екип и творчески решения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.