Редица документи и информация от концесионера по сметопочистване и сметоизвозване „Титан БКС" иска Бюджетна комисия. Тя е необходима за да може членовете на комисията да извършат мониторинг на концесионния договор между общината и „Титан БКС", относно ценообразуването и да предложат механизъм за осигуряване на прозрачност. Според решение на Общинският съвет доклад за това Бюджетна комисия трябва да внесе до 15 септември тази година.

В тази връзка членовете на комисията днес гласуваха да бъде изискана информация за всички анекси към концесионния договор ако има такива, копия от анализите на предлаганите от концесионера план-сметки и калкулации за периода 2011-2013 година, копия от графиците и възлагателните писма, свързани с ежемесечния обем на услугите, оказвани от концесионера през 2013 година. Членовете на Бюджетна комисия искат още приемателно-предавателните протоколи за закупени нови контейнери за града в периода 2011-2013, и копие от документи доказващи учреден залог за притежаваната техника и механизация за извършваните дейности от „Титан БКС" . Концесионерът трябва да предостави и опис на транспортните средства, обслужващи община Шумен, информация за брой персонал по длъжности пряко ангажиран по изпълнение на договора, копие от сключените споразумения с администрацията за размера на включените в калкулацията разходи за текущ ремонт и амортизация, както и копие от заверения от одитор отчет за 2012 година.

„Никога не е имало пречка да предоставим информация, няма и да има", коментира пред Дарик управителят на „Тина БКС" Христо Николов. Той добави, че до сега фирмата не е отказвала да отговори на каквито и да е въпроси отправяни към тях. „Последно на 14 март ни беше предоставен списък с въпроси, на 18 март сме отговорили на всички и до момента нямаме ново искане за допълнителна информация, която се изисква от нас", добави още Николов. Той потвърди, че ако по време на сесията този четвъртък план-сметката за сметопочистване и сметоизвозване за 2013 година не бъде приета фирмата ще спре да изпълнява задълженията си по концесионния договор.