Войниците от Българската армия ще имат нови униформи до края на годината. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в Шумен, където днес той е на визита. Той заяви, че поръчката за това ще бъде изпълнена от интендантското обслужване и е нас стойност около 4 милиона лева. Министърът подчерта, че лично е поел контрола на тази дейност. По думите му, сегашните униформи на личния състав на армията са стари и с ниско качество. „Средствата са осигурени. Личният състав ще има най-добрите униформи с най-доброто качество", каза още министър Ненчев, допълвайки, че ще бъдат подновени и летните и зимните униформи.

На въпрос за закупуването на нови изтребители за ВВС министър Ненчев заяви, че ако правителството не е наследило тежкия казус КТБ, може би още през тази година този проблем е щял да бъде решен. „Там отидоха парите, които биха могли да се използват за изтребители или за модернизация на Българската армия - нещо за което аз много силно съжалявам", каза още Ненчев. Според него, към момента приходите в националния бюджет са близо с 1 милиард повече спрямо миналата година, което го кара да вярва, че част от тези средства може да се използват за нуждите на армията.

Относно съкратения бюджет за отбрана за тази година министърът заяви, че това не се отразява добре, но страната ни изпълнява всичките си ангажименти и съвместни дейности с партньорите от НАТО.

Министър Ненчев каза още, че на 27 април е свикано заседание на Консултативния съвет по националния съвет при президента, което изцяло ще бъде посветено на въпросите свързани с Българската армия и програмата за развитие на отбранителните способности.