В община Търговище седем села са без електричество, съобщи на пресконференция кметът на общината Красимир Мирев. Три екипа на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на повредата. В общината няма населени места без вода.

Зимната обстановка се усложнява, след продължаващия повече от 12 часа снеговалеж. Пътищата са проходими при зимни условия. Седемнадесет машини на фирма „БКС" работят по разчистването на общинската мрежа. Затруднения създават автомобили, които не са пригодени за зимни условия и неправилно паркираните. Ситуацията е особено сложна извън града, заради силния вятър и навяванията.

В общината няма бедстващи хора, закъсалите автобуси с ученици са стигнали до населените места и децата са по домовете си. Администрацията съобщи, че са в готовност девет пункта за временно настаняване на територията на общината. Става дума за стаи в кметствата с отопление и осигурена храна. Обособени са и две временни площадки за паркиране на ТИР-ове, допълни кметът Мирев. За шофьорите ще бъде осигурен транспорт до близките магазини за снабдяване с хранителни продукти.

Издадена е заповед на кмета, с която утрешния ден се обявява за неучебен за всички средищни селски училища в общината и за три в града, в които учат деца от селата. Детските градини и яслите ще работят.



Снегопочистващата техника ще работи през цялата нощ, осигурени са и помощни екипи, допълниха от фирма „БКС".