63 % бизнес мениджъри, от област Шумен, оценяват състоянието на фирмата си като задоволително. Негативна е оценката на 19.6 %, а като „добро” определят състоянието си 17.6 %. Това сочат данните от анкетно проучване на Националния статистически институт проведено на 12 януари, съобщиха за Дарик от Териториалното статистическо бюро в Шумен. Изследването на бизнес климата обхваща 102 фирми от областта.

Над 44 на сто от изследваните фирми са свили дейността си през последните месеци (срещу 32.3 % през декември). Близо толкова са и тези, при които няма промяна. Едновременно с това, през януари делът на предприемачите, чиято дейност е нараснала се увеличава и всеки осми попада в тази категория. През последния месец на миналата година едва всеки 11-ти анкетиран заявява, че дейността му е увеличена.

Няма значима промяна в подреждането на причините, които спъват дейността на шуменския бизнес. На първо място и през януари е несигурната икономическа среда, която е проблем за над 82 % от анкетираните (53 % през декември). Делът на тези, за които това е основен стопиращ фактор е нараснал за месец с близо 30 пункта.

От недостатъчно търсене страдат над 36 на сто от фирмите и тази причина запазва второто си място от декември. Над 40 на сто от промишлените производители се оплакват от слабо търсене от страна на чуждестранните им контрагенти.



През януари на трето място излизат финансовите проблеми (ограничения при кредитиране, високи лихвени проценти, недостиг на финансов ресурс), които притесняват всеки трети от участниците в изследването. Дейността на всеки четвърти се затруднява от конкуренцията. Около 6 на сто декларират, че не изпитват затруднения.

Добрата новина е, че януарските очаквания на ръководителите са по-оптимистични спрямо тези от декември. С над 10 пункта е нараснал делът на тези, които очакват състоянието на бизнеса им през следващите месеци да бъде по-добро ( от 18.6% през декември на 29.4 през януари). С 2 % намаляват песимистите ( от 28.4% през декември на 26.4% през януари). Преобладаващ е делът на мениджърите с умерени очаквания, според които бизнесът им ще запази сегашното си равнище.

С всеки месец намалява броят на анкетираните, които предвиждат поскъпване на предлаганите от тях стоки и услуги: ноември – 27.4 %; декември – 20.6 %; януари – 18.6 %; под 6 % са тези, които допускат намаление на цените. Над 75% ще поддържат сегашното им равнище.

Броят на фирмите, в които се предвижда да има свиване на наетите лица не е променен спрямо декември. Всеки четвърти очаква, че ще се наложи да прибегне към съкращения. Спрямо декември над два пъти нарастват тези, в които се очаква увеличение на персонала. В около 68% от фирмите няма да има промени в кадрово отношение.