Национално дружество “Традиция” - клон Шумен отбелязва 20-годишнина тази година. 

Началото на дружеството е поставено на 5 февруари 1998 г. То тръгва като клуб на любителите на старинни исторически оръжия. Негов пръв председател е Станимир Станев, днес вече професор в Шуменския университет. 

Най-важни за съществуването на клуба са децата. Информацията, която ние представяме е най-достъпна за тях. Когато сме с униформи, с различни оръжия - това ги впечатлява и остава в тях като отпечатък, каза председателят на клуба Момчил Цветков.


Няма бъдеще този, който няма история, допълни Пламен Събев. Той посочи, че регионът и градът има с какво да се похвалят пред младите поколения.

Ние започнахме с открити уроци, а после преминахме и на реконструкции, разказа повече за развитието на клуба той.  Така по нагледен начин може да представим какво се е случвало в миналото. Това е много интересно и се приема от всички много добре. За младите това е интересно, тъй като няма къде да го видят, каза още Пламен Събев. 


Младите стъпват на раменете на герои, а те - не ги познават, заяви професор Станев.

В шуменския клуб членуват 30 колекционери , реставратори и притежатели на старинни оръжия, представяни на изложби, участвали са в срещи за обмен, изнасяли са исторически уроци в шуменски училища.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари