Македонският писател Владимир Мартиновски ще гостува в Русе. Това е част от обиколката му на Европа, по време на която представя творбите си. Авторът ще остане в града 3 седмици, а тази вечер от 18 ч. в галерия „Приятели” /ул. „Иван Вазов” 9/ ще е център на мултимедийно литературно четене.

Владимир Мартиновски е доцент по литература в университета „Св. св. Кирил и Методий” в Скопие и обикаля Европа със своя бенд „Баклава” като експериментира с най-различни литературни жанрове. Творбите му са автентични, изпълнени с лични впечатления и остроумно разказани случки от ежедневието. „Искам да създам у читателя чувството, че той сам е написал текста.” И така всеки преоткрива себе си в реалистичните му слова и се разпознава в описаните от него ситуации.

Неговата специалност е хайбун, литературен жанр, съчетаващ поезия и проза, който произлиза от японското поетическо изкуство. Разказите и конкретната поезия на Мартиновски описват ежедневието и човешките взаимоотношения като успяват да запечатат моментното им преживяване.