Съвременната литература е необятна и когато е споделена на публични места губи привкуса на самотното четене, в нея влизаме ние, слушателите, влиза градът, влиза и космосът чрез лятото. Тази година в Русе ще четем на 5 места: - на вазата в парка Ивайло Ненов ще чете новопреведена поезия на Тадеуш Ружевич.

Местни поети ще се включат за слам - на паметника на Баба Тонка Кадри Хабил ще влезе в ролята на правнука на Мюнхаузен с откъса от Урс Видмер - в беседката пред Регионална Библиотека Людмила Петрова ще ни потопи в атмосферата на Багдад от детството на Рафик Шами - в Дом Канети на ул. "Славянска" 12, Ясена Господинова ще чете преведения от френски роман на Елица Георгиева, получил награда за дебют във Франция - на рибарската платформа на запад от Морска Администрация Крум Берков ще ни запознае със сватбата на шараните според чешкия автор Иржи Кратохвил.

Организаторите приканват публиката да се включи със свои открития – нови откъси от съвременни европейски произведения. Кога: 9 май, сряда, от 18:00 до 22:00 часа. Награди ще получат тези, които обиколят и петте места с доказателство – печати върху приложената листовка.

Моля отпечатайте я, или си вземете такава от някоя от петте точки на четене в Нощта. Нощта в Русе се организира от МД Елиас Канети в партньорство с Читалище Христо Ботев - Русе, Регионална Библиотека Русе, Чешки център и Гьоте Институт София.