Дебатът за търга за терена, върху който се намира за бензиностанция „Шел“, и сградите върху него, сам се превърна в търг.

Търг, на който политическите сили наддаваха за вниманието на избирателите си, като повечето започнаха да вдигат първоначалната цена, предложена от общинската управа, аз да влязат повече средства в общинската хазна. Най-печеливш се оказа ходът на ДПС.

Ще припомним, че повод за дискусиите е фактът, че на 30 юли изтича 25-годишният договор между община Разград и „Шел България”ЕАД за ползване на общинския терен с площ 4267 кв.м.

По-малко от 2 месеца преди този ден от компанията изпращат писмо до местната управа, че проявяват интерес да продължат ползването на терена заедно с построените в него сгради. 

Общинската администрация внася извънредна докладна на постоянните комисии с предложение за провеждане на търг с тайно наддаване за учредяване на възмездно право на ползване на терена.

Комисиите на два пъти заседаваха по тази тема и както Дарик-Разград съобщи, на второто заседание, което се проведе вчера и бе съвместно между комисиите по собственост и законност, съветниците ес обединиха около предложението на Митко Ханчев от Реформаторския блок първоначалната тръжна цена без ДДС вместо 725 000 лева да стане 1 080 000 лева.

На сесията днес първо ДПС чрез общинския си лидер д-р Левент Апти вдигна още тази цена до 1 200 000 лева, а после Стоян Димитров от БСП увеличи на 1 225 000 лева. Предложението на социалистите не събра мнозинство, подкрепиха го левите и десните, останалите се въздържаха.

Само 18 участваха в гласуването на предложението на ДПС, част от съветниците от БСП и РБ не участваха във вота, това обаче се оказа достатъчно за приемане на предложението на д-р Апти - 18 „за“.

В цялост докладната бе приета с 27 „за“, 1 „против“ - Иво Димитров и 1 „въздържал се“ - Божинел Христов, който бе предложил докладната да се отложи и да се гледа на следващо заседание.  

Дискусията бе прекъсвана от няколко почивки и често прехвърчащи искри и обвинения от типа „липсващи първи 7 години“ и „празнодумието е емблема на една политическа сила“. Както винаги изявление на Иво Димитров от РБ отприщи най-силни емоции.

Той потърси връзка между две събития, случили се по едно и също време и в подобни финансови параметри - обявяването на търга и обявяването на съдебните решения, които потвърждават на първа инстанция финансови корекции по проекта за благоустрояване на жк „Орел“.

Според Димитров, провеждането на търга е спасителен пояс за плащане на финансовите корекции, които са на стойност близо 600 000 лева. Той укори местната управа, че тези пари вместо да се използват за инфраструктура и подобряване живота на жителите на общината, ще „изтекат в канала“.

От страна на председателя на Общинския съвет Надежда Радославова последва обвинение в конспирация, последва и спор коя общинска управа има по-големи заслуги за реализацията на проекта за „Орел“ и образователната инфраструктура, като се чуха различни версии и цифри.