Строг дрескод обявиха в ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф” навръх патронния празник на училището.
Новите правила за облеклото на учениците влизат в сила след празниците, а решението за допълнение на Правилника за дейността на гимназията е взето на съвместно заседание на Ученическия съвет, Обществения съвет и представители на родителската общност – обяви директорът на училището Пейчо Георгиев в словото си на тържеството за патронния празник.
Според новите правила: момчетата могат да идват на училище с къси панталонки не по-къси от коляното и тениски; момичетата – с къси панталони и поли, не по-къси от 4 пръста над коляното и тениски; потниците са с широки презрамки и малки деколтета; тениските да са с дължина, която покрива кръста; обувките са летни без джапанки и други плажни принадлежности; дънките да не са неприлично разкъсани и без гримове в училище.
Гости на тържеството за патронния празник на ПГПЧЕ бяха: заместник областният управител на Разград Евгени Драганов, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Разград Елка Драмалиева, родители и бивши възпитаници на училището – съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. На тържеството в училищния двор г-н Драганов призова младите хора след като завършат престижни висши учебни заведения да намерят сили да се завърнат в родния край, за да му помогнат да дръпне напред икономически и във всякакъв друг аспект. „Дано това бяло ято не отлети на запад, надеждата ни е във вас“ – обърна се заместник областният управител към облечените в бели ризи и вратовръзки с логото на гимназията ученици.

След като поздрави учениците с патронния празник и обяви промените в правилника директорът на ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ Пейчо Георгиев връчи и наградите на победителите в традиционното състезание за седмокласници „С чужд език без бариери“, както и на възпитаници на гимназията, спечелили призове от национални състезания.
Сред гостите на празничния концерт на Езиковата вечерта бе областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.
Пред пълната зала на Общинския културен център възпитаниците на гимназията представиха уникален спектакъл от стихове и песни на езиците, които се изучават в училището – български, английски, немски, испански, руски и китайски.
„Такова шоу и Слави, и никой в България не може да направи” – обърна се към участниците в спектакъла Областният управител в края на концерта. Освен талантливите ученици, той поздрави и техните учители за това, че възпитават най-добрите кадри, които заемат достойно място в обществения живот на Разград и България, както и директора на училището Пейчо Георгиев за всеотдайността, с която работи.
Г-н Хюсмен похвали училището за това, че на последните матури е в топ 60 в страната, като постави нова цел на учениците и учителите – ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф” да е сред първите три най-добри училища в страната, за да дърпа напред и цялата Разградска област.
Той отправи специален поздрав и за единадесетокласничката от ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф” Йоана Кънева за това, че на националната олимпиада по български език се е класирала на седмо място в страната. Тъй като ученичката не бе в залата, Областният управител си запази правото след празниците и лично да й поднесе своите адмирации за постижението.
„След този спектакъл, скъпи млади хора, все повече вярвам, че заедно с вас България и Разградска област ще бъдат много по-силни. Желая ви успех, борете се да бъдете по-добри и по-добри, заслужавате го и вие, и вашите родители!” – завърши словото си г-н Хюсмен.