249 ученици са заминали за чужбина през миналата учебна година
78170

Your browser doesn’t support HTML5 audio

249 ученици са заминали за чужбина през миналата учебна година
  • 249 ученици са заминали за чужбина през миналата учебна година

249 са учениците от област Разград, които през миналата година са заминали в чужбина – съобщи началникът на РИО на МОН-Разград Живка Димитрова. Трайно непосещавалите училище са 7, а общо напусналите са 67.

Проблемът с напускащите училище деца се дискутира на регионална среща за Северен централен район за планиране.  Тя продължава два дни и на нея се обсъжда Планът за изпълнение на Стратегия за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система. Основните параметри на документа представи Стела Мицева – началник отдел „Политики за достъп до качествено образование“ в МОН.

В срещата участват над 120 педагози от областите: Разград, Русе, Габрово, Велико Търново и Силистра.

На официалното откриване участниците бяха поздравени от областния управител Петър Василев, който постави пред тях и конкретните проблеми за региона, за чието решаване трябва да търсят варианти: невладеенето на български език от децата и учениците от малцинствата и мигранти; заниженият родителски контрол; увеличаването на линията на бедност и безработица сред малцинствата, което води до ограничаване на достъпа до училище от страна на родителите и др.



Заместник-кметът на Разград Хасан Хасанов, който има 16-годишен стаж като учител, призова да не се прехвърля отговорността и да се обвиняват директорите или инспекторатите, а да се работи заедно за решаване на проблемите.

Преди тържествените слова участниците в дискусията получиха и музикален поздрав от двама възпитаници на Свилена Дечева от Центъра за работа с деца – Катерина Йорданова и Никола Николов.