Софтуерен продукт, който ще събира и обработва цялата информация за трафика и натовареността на всички пътни артерии в Пловдив ще бъде закупен от немската фирма PTV. Специални датчици, монтирани на светофарите ще подават пълната информация за интензивността на движението, структурата на автомобилния поток и пропускателната възможност на кръстовищата. Софтуерът автоматично ще обработва данните и ще връща командването към светофарните уредби. По този начин ще се регулира продължителността на светлинната сигнализация и ще може да се създаде т.нар. „зелено поле”. Програмата дава възможност автобусите от масовия градски транспорт да се ползват с предимство, което ще доведе и до оптимизация на обществения превоз. Датчиците ще засичат колите, които преминават на червено и с превишена скорост.

Специализираният софтуер VIZUM дава възможност включително и за икономически анализ и миниторинг при въвеждането на мерки за регулиране на улични паркинг-пространства, както и да се определят точните граници на синята зона.

Заместник-кметът Александър Константинов и директорът на Дирекция „Устройствено планиране” арх. Георги Селенски заминават в сряда на работно посещение в Германия, по време на което се очаква да финализират преговорите с немските производители. По неофициални данни, стойността на компютърната разработка е близо 160 хил. евро, но от PTV са готови да направят огромни отстъпки, тъй като това е третата покупка за българска община, след като VIZUM бе закупен в Русе и София. Очакваната цена за Община Пловдив е предвидена като разход в общинския бюджет за т.г и тя ще бъде около 20 хил.евро.

Общината има готовност да назначи минимум 4-ма специалисти, които ще обслужват програмата. Възможно е за услугата да се наеме и външна фирма. 

Ако софтуерът бъде закупен до края на годината, каквито са очакванията, в рамките на 2009-та, организацията и движението на транспорта в Пловдив могат да бъдат на завидно ниво, коментира директорът на Дирекция „Устройствено планиране” арх. Георги Селенски, който отбеляза, че пътната мрежа в града е равномерно претоварена и е изчерпила напълно пропускателната си възможност.