Над 200 смелчаци се хванаха на леденото мъжко хоро в Калофер по случай Богоявление.

Традицията повелява кметът на града да кани цяла нощ всички млади мъже в дома си. Там те се подготвят за хорото, сгрявайки се с домашно червено вино. Традицията повелява също на първото хоро да се хванат само калоферци.

Облечен в народна носия, областният управител на Пловдив Здравко Димитров поведе Мъжкото хоро заедно с кмета на Калофер Румен Стоянов. Двамата първи навлязоха в ледените води на Тунджа, за да сложат началото на уникалния ритуал, който има над 200 годишна история и после оставиха калоферци да спазят традицията, като изиграят първи хорото.

 

Кръстът, който свещеникът хвърли във водата, след като отслужи тържествен водосвет, бе изваден от най-малкия участник на хорото - 9-годишния Тошко. На излизане от ледените води момчето си пожела да бъде здрав.

Още за уникалния ритуал в река Тунджа вижте във видеото от NovaNews



29-годишният именик Йордан Делчев спаси Богоявленския кръст от ледените води на река Чая в Асеновград. За подвига си той и всички асеновградчани бяха благословени от дядо Николай. Късметлията получи буре вино и парична награда от кмета д-р Емил Караиванов, както и едно родопско одеало, с което да се стопли, от архиерейския наместник отец Йордан.

Спасителят на кръста сподели, че участва за девета поредна година и хваща кръста за седми път. „Скачам най-вече здраве!”, изрази още Йордан. Здраве, щастие и късмет пожела той на всички свои съграждани, защото това са най-важните неща. Тази година в традиционния за Йордановден ритуал се включиха двадесет и трима смелчаги.

По-късно на площад „Акад. Николай Хайтов” Негово Високопреосвещенство пловдивски митрополит Николай и местните свещениците извършиха тържествено освещаване на бойните знамена на Военно формирование 24490. Празникът на централния площад завърши с концерт на народния певец Любомир Петов и гайдаря Стефан Янев и кръшно хоро.

Младият Денис Каликанов е тазгодишният късметлия извадил кръста от водите на Стряма, измежду мераклиите, скочили без страх в реката край село Маноле рано тази сутрин.

Десетки жители от всички възрасти присъстваха на божествената света литургия отслужена от отец Стайко на речния бряг.

Кметът на Община “Марица” Димитър Иванов поздрави  Денис и пожела на него и на събралото се множество много здраве и берекет през новата 2016 година.

Празникът продължи на централния площад, където всички присъстващи извиха голямо хоро.