На 4 юли в Сопот ще започнат тържествата, посветени на 171-вата годишнина от рождението на Иван Вазов.

През следващите дни, до 9 юли, програмата включва Отворени врати на Етнографския и занаятчийски център "Сопотски еснафъ", музикално-поетичен рецитал по стихове на Иван Вазов и музика на Вивалди и Шуберт, спектакъла "Земетръс" на Младежкия драматичен театър "Матей Икономов" при читалището в Сопот.

На 8 юли в къщата музей "Иван Вазов" ще се състои традиционната среща-разговор с носителите на Вазовата награда за литература от предходни години. Ще бъде открита и изложба под мотото "В рояка спомени свещени".

Кулминацията на честването е на 9 юли, като ще започне с детското утро "Аз съм българче". След това в къщата музей "Иван Вазов" ще се състои церемония по награждаването на лауреатите от VII национален конкурс "Вазовата България" и разговор с носителя на "Детска Вазова награда".


В 18.00 ч. в църквата "Св.св. Петър и Павел" ще има тържествена литургия, а в салона на читалището ще бъде представена театралната постановка по разкази на Чудомир "Сюрприз".

В 20.30 часа на пл. "Иван Вазов" ще започне тържественият митинг, на който ще бъде връчена Националната литературна награда "Иван Вазов" на тазгодишния лауреат - Боян Ангелов.

Честването ще завърши с концерт на открито.
БТА