Интервю на Искра Койчева
101173

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Интервю на Искра Койчева
  • Интервю на Искра Койчева
В момента, когато бремената жена усети дискомфорт, трябва да потърси лекарска помощ. Тя трябва да бъде подготвена за раждането и предварително да се запознае с обстановката в болницата, която е избрала, а това й помага много да се подготви без страх за раждането на бебето си.


Това заяви в рубриката на Дарик радио "Здрава мама, здраво бебе" д-р Даниел Ставрев - акушер-гинеколог в Университетската специализирана акушеро-гинекологична болница "Селена" в Пловдив

С епидуралната анестезия раждането се превръща почти в удоволствие, подчерта още лекарят и добави, че при този метод почти няма усложнения и той се приема много добре.
 
Според др. Ставрев, бъдещето на фармацията е в лечението със стволови клетки.

В полунощ на 12-ти март лекарите на пловдивската АГ болница „Селена“ успешно извършиха изключително сложна лапарскопска операция и спасиха майка, бебе и матка. Пациентката е 31-годишна бременна жена в четвърти месец, която постъпва по спешност в болницата с остър хирургичен корем, ригидност и оплаквания за силни болки.


Специалистите от дежурния екип - д-р Даниел Ставрев, д-р Красимира Чалова и д-р Златка Георгиева, реагират изключително бързо и пациентката е въведена веднага в операционна,  със съмнения за формация на единия яйчник. След стартиране на процедурата става ясно, че жената има 9-сантиметрова миома на матката с некроза – с размер 2/3 от самата матка и почти колкото детска глава.

Операцията е изключително сложна предвид състоянието на пациентката, големината и разположението на миомата, както и факта, че това е първа и изключително желана бременност за нея. Полето на работа е сведено до минимум – екипът не трябва да докосва 2/3 от областта, в която оперира, за да избегне голям риск и страшни последици за майката и за детето.

Миомектомията е извършена по лапароскопски път и е отнела двойно повече време от стандартните такива процедури заради повишеното внимание за живота и на двамата пациенти. След близо два часа миомата е премахната, пациентката е изведена от операция в добро състояние, без белези за кървене и с добър сърдечен ритъм на бебето.


Кои са задължителните гинекологични прегледи преди самото раждане, защо лапароскопският метод на операции е толкова успешен, кои са най-честите причини за преждевременно раждане през последните години и как жената да се подготви без страх за раждането на своето бебе, чуйте в интервюто с лекаря.